Shui Xian (2015)

Tämä laadukas Shui Xian on poimittu vuonna 2015. Se on paahdettu keskiasteelle. Tuoksusta ja mausta löytyy paahteisuutta, mutta myös paljon hedelmäisiä ja vahaisia sävyjä.

Saatavuus: Varastossa

Tuotteen nimi Hinta Kpl
Shui Xian (2015) - 50g
12,00 €
Shui Xian (2015) - 100g
22,00 €
Shui Xian (2015) - 250g
53,00 €

Yksityiskohdat

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Shui Xian tarkoittaa suoraan suomeksi käännettynä veden haltijatarta tai vaihtoehtoisesti narsissia. Nimi viittaa sekä pensaslajikkeeseen, että siitä tuotettuihin teelaatuihin. Sillä on nuorenakin monipuolinen makuprofiili. Se on täyteläinen, mutta kuitenkin raikkaan hedelmäinen.

Tämä tee

Tämä vuonna 2015 poimittu Shui Xian on paahdettu keskiasteelle. Tuoksussa ja maussa on paahteisuutta, mutta myös selkeän hedelmäisiä ja vahaisia piirteitä.

Maku

Kuivien lehtien tuoksu on hieman vahainen, heinäinen ja aromaattisen puinen. Haudutetun teen tuoksu on paahteinen, etäisen hedelmäinen, mehevän metsäinen ja vaaleapuinen. Maku on hieman hapan, paahteinen, mineraalisen raikas, etäisen mausteinen, hieman hedelmäinen. Jälkimaussa teen raikkaus korostuu. Tee on tietyllä tavalla hengitystä raikastava. Jälkimaussa on hedelmäisiä vahaisia sävyjä ja hienoista mineraalisuutta. Välillä kivinen sävy tulee esiin.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Asiakkaiden arvostelut (1)

Pehmeän paahteinenReview by Vepeli
Laatu
Hinta/Laatu
Kuivat lehdet ovat tuoksultaan paahteisia ja taustalla erotettavissa lievää hedelmäisyyttä. Haudutuksen jälkeen tuoksu muuttuu selkeämmin kohti hedelmäisyyttä. Maku on paahteinen ja vahainen, johon liittyy happamuutta. Jälkimaku on lämmin. Suosittelen lämpimästi. (Lähetetty 23.3.2017)

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltavana: Shui Xian (2015)

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

  1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä
Laatu
Hinta/Laatu

Tuotteen asiasanat

Käytä välilyöntejä erottaaksesi asiasanat. Käytä puolilainausmerkkejä (') lauseille.