Uusi

Shui Jin Gui (2015)

Shui Jin Gui eli Kultainen Merikilpikonna on yksi Wuyi-vuorten teentuotantoalueen kuuluisista teepensaslajikkeista. Tämä 2015 poiminta on paahdettu keskiasteelle ja siinä tulee hienosti esiin lajikkeen hedelmäiset, mineraaliset ja vahaiset piirteet kiedottuna paahteeseen.

Saatavuus: Varastossa

Tuotteen nimi Hinta Kpl
Shui Jin Gui (2015) - 50g
10,00 €
Shui Jin Gui (2015) - 100g
18,00 €

Yksityiskohdat

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Shui Jin Gui tarkoittaa Kultaista Merikilpikonnaa. Tästä lajikkeesta valmistettua teetä on vähemmän saatavilla kuin kuuluisamman Da Hong Pao -lajikkeen teelaatuja. Shui Jin Gui on kuitenkin erittäin sävykäs lajike ja toimii erittäin hyvin keskipaahtoisena ja poiminnan ollessa hyvä sen maku nousee hyvin esiin myös tummapaahtoisessa tai iätetyssä teessä.

Tämä tee

Tämä vuonna 2015 poimittu Shui Jin Gui on paahdettu keskiasteelle.

Maku

Kuivien lehtien tuoksu on vahaisen hedelmäinen, kuivan mausteinen ja hieman paahteinen. Haudutetun teen tuoksu on hieman mineraalinen, heinäinen, hiemainen toffeinen ja paahteinen. Maku on hieman omenainen ja mineraalisen raikas. Esiin nousee rotevaa paahteisuutta. Jälkimaku on hieman hapan, mineraalinen ja hedelmäinen. Tämä on Wuyi-teeksi melko hedelmäinen ja hienostuneen vivahteikas.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltavana: Shui Jin Gui (2015)

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

  1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä
Laatu
Hinta/Laatu

Tuotteen asiasanat

Käytä välilyöntejä erottaaksesi asiasanat. Käytä puolilainausmerkkejä (') lauseille.