Tämä pu'er-arvostelu aloittaa Jadepisaran blogin teearvostelusarjan. Tulen ainakin aluksi keskittymään pu'er-arvosteluihin, sillä nämä teet ovat muihin teetyyppeihin verrattuna selkeämmin identifioitavissa merkin, vuoden ja kakun nimen perusteella. Lisäksi pu'er-tee on parhaillaan nousemassa sille kuuluvaan asemaan länsimaissa ja Suomessakin. Valitettavan usein pu'er leimataan teeksi, jossa arvostettavaa on vain sen erikoisuus. Parhaimmat pu'erit ovat kuitenkin voimallisuudessaan ja hienostuneisuudessaan selkeästi samassa sarjassa kuin esimerkiksi hienoimmat vihreät teet tai wulongit.

Tämä ensimmäinen arvostelu keskittyy Changtai pu'er-tehtaan vuoden 2009 Qian Jia Feng kakkuun. Changtai on tuottanut useita 2000-luvun parhaimmistoon kuuluvia kakkuja. Tämänkertainen kakku on siis tehtaan Qian Jia Feng-brändiä, joka kuuluu tehtaan tuotannon yläpäähän. Kakun nimessä oleva Jin Zhu Shan tarkoittaa kultaisen bambun vuorta. Vuori sijaitsee Simaossa ja kakku on tuotettu ko. vuorella kasvavien teepuiden lehdistä. Kyse ei kuitenkaan ole puhtaasta yhden vuoren teestä, kuten ao. kuva osoittaa. Lehtimateriaalissa on selkeää vaihtelua. Eri alkuperistä tulevan raakateemateriaalin - mao cha'n sekoittaminen kakuiksi on hyvin yleistä Changtain kaltaisten suurempien tuottajien pu'er-teissä.

Tee on maljassa lämpimän oranssin väristä. Tuoksun voimakas kamferi tuo mieleen Changtain vanhemmat kakut, joiden arvostelut on tulossa tähän blogiin lähitulevaisuudessa. Tämä on kuitenkin ensihaudutuksilla hieman ohuempi ja kuivaan puiseen suuntaan kallellaan. Kuivuus ei kuitenkaan ole liiallista, ja tee on kaikenkaikkiaan varsin tasapainoinen. Qi on selvästi aistitavissa, vaikka ei olekaan erityisen voimakas.

Vaikka tämä ei olekaan aivan yhtä hyvä kuin jotkin Changtain aiemmista tuotoksista, pidän tätä kuitenkin onnistuneena kakkuna. Se on hyvin balanssissa ja henkii pu'erien luonteen mielenkiintoisimpana pitämääni piirrettä - se on nimittäin vaikeasti kuvailtavalla tavalla villi, tarhaamaton. Se välittää oudolla tavalla jotain siitä vuoren villistä ympäristöstä, jossa pu'er teepuuvanhukset kasvavat muun kasvuston ympäröimänä.

Tee ei muutu erityisemmin myöhemmilläkään haudutuksilla. Vaikka tämä onkin kaikenkaikkiaan varsin hyvä tee, jäin kuitenkin kaipaamaan hieman intensiivisempää makua enkä osaa ajatella, että tämä kakku hyötyisi pitkäaikaisesta iättämisestä. Niinpä näkisin, että tämän teen aika on nyt tai ainakin lähivuosina.