Lahjana annettu Fǎng​gǔ Rú​yì Hú -teekannu

Perheessämme oli 2015-2016 aikana vaihto-opiskelija Thaimaasta. Annoimme hänelle läksiäislahjaksi tämän Yixingin teekannun Fǎnggǔ Rúyì Hú ja halusin näyttää tästä kuvat täällä, sillä sitä ei koskaan nähty tai tulla näkemään Teepolun valikoimassa. Tämä oli yksittäinen hankkimamme teekannu eikä edes keraamikon nimi jäänyt talteen. Se oli yksi mielestäni hienoimmista kannuista mitkä hankimme hankintareissullamme Kiinaan keväällä 2016.

Hú tarkoittaa teekannua.

Fǎnggǔ tarkoittaa klassista tai antiikkista mallia. On olemassa myös kannumalli jonka nimitys on yksinkertaisesti Fǎnggǔ Hú eli klassinen teekannu. Alla on kaavakuva tästä perinteisestä Yixingin teekannumallista.

fangguhu

Rúyì tarkoittaa eräänlaista seremoniallista valtikkaa, joka on Kiinassa kansanperinteessä vallan ja hyvän onnen symboli. Valtikan pää on normaalisti muotoiltu pilvimäiseen muotoon ja tämä muoto tunnetaan myös nimellä Rúyì. Alla kuva Rúyì-valtikasta sekä itse kuviosta.

ruyivaltikka

Rúyì-kuvio.

ruyiKuvio

Rúyì-kuvio esiintyy monenlaisissa muodoissa. Yksi yleinen muoto on pilvikuvio:

ruyiClouds

Kuviota näkyy usein esineissä kuten huonekaluissa ja rakennuksissa:

ruyiPöytä

..ja mm. keramiikassa. Tässä sinivalkoisessa(qīnghuā) posliinissa:

ruyiporcelain

Tässä siis itse teekannu. Kyljissä ja kannen kahvassa on Rúyì-kuviointia. Teekannu on muodoltaan Fǎnggǔ-mallia. Tässä teekannussa savilaatu on erittäin hieno. Se on kiiltävä ja samalla hieman röpelöinen. Siinä on kuultavuutta joka tulee erityisen hyvin esiin pinnan koristelun ansiosta.

thumb_IMG_7595_1024  thumb_IMG_7597_1024

Nokka ja kannun kahva on koristeltu suoralla uurtokuviolla. Keraamikon käsi on vakaa. Vakaus ei tässä tarkoita matemaattisen suoraa linjaa, vaan sitä, että keraamikolla on vakaa visio kokonaisuudesta eikä muodon pienet epätasaisuudet riko kokonaisharmoniaa.thumb_IMG_7598_1024 thumb_IMG_7599_1024 thumb_IMG_7600_1024

Kannun muoto on erityisen naseva ja jämäkkä edestä kuvattuna.

thumb_IMG_7601_1024 thumb_IMG_7602_1024

Kannen kahvan kuviointi on itseasiassa tehty aika krouvisti, mutta se ei tässä kannussa häiritse koska kokonaisuus toimii hyvin.

thumb_IMG_7603_1024

Kaikkea onnea Wanille jatkossa. Toivottavasti kannu tarjoilee useat hienot teehetket!

Jätä vastaus